Jabłko to symbol zdrowia i najbardziej znany polski owoc, dlatego 28 września klasa 3c obchodziła „Dzień Jabłka”. Te nietypowe święto rozpoczęliśmy od rozmów na temat wyglądu jabłek, ich kolorów, wielkości, kształtu oraz smaku.
Dzieci dowiedziały się dlaczego warto je jeść i czy tylko ludzie lubią te owoce? Śledząc kolejne obrazki historyjki „Od pestki do jabłka” dzieci poznały cykl powstania tego niezwykłego owocu. Dowiedziały się też, jak bardzo ważne jest to, by jabłka jeść ze skórką, bo to pod nią kryje się najwięcej witamin. Należy tylko pamiętać o tym, aby przed jedzeniem dokładanie je umyć. Wszystkie kolejne zabawy ruchowe, dydaktyczne, naśladowcze oraz matematyczne dotyczyły oczywiście jabłek. Uczniowie wykonały również „jabłkowe” prace plastyczne, ale największą przyjemnością okazał się „Jabłkowy poczęstunek” – racuchy, tarty, kawałki jabłek różnego rodzaju, naleśniki z dżemem jabłkowym czy sok jabłkowy. Było na prawdę smacznie!
„Dzień Jabłka” zaliczamy do bardzo udanych i zachęcamy wszystkich do jedzenia jabłek, jako źródło zdrowia i witamin.